Amsterdam

Amsterdam

Trodde du att enbart Venedig var byggt på vatten? Då vet du säkerligen inte hur viktigt kanalerna är för invånarna i Amsterdam. Nåja, Amsterdam är inte fullt så skön som Venedig, men man kan kanske säga att det är en liten miniversion av den italienska staden. Amsterdam är trots allt ett regeringssäte och den verkliga huvudstaden i Haag, Nederländernas största stad och räknas som landets huvudstad. Mer än 1,5 miljoner besökare kommer till Amsterdam årligen för olika ändamål. Den konkurrerar glatt med både Rom, Paris och Londons turism.

Detta är Amsterdam

Överallt flyter det på, i dubbel bemärkelse. Du hör det porlande vattnet från kanalerna var du än vänder huvudet i denna hästskoformade stad. Amsterdam slutar aldrig att förvåna dig med sin liberala syn på det mesta, inte minst droger och sexualitet. I samma veva finns det få städer som har den romantiska andan som Amsterdam. Här finns det nöjen 24 timmar på dygnet veckan ut, massor av vintagebutiker och inredningsbutiker. Stylister och inredningsarkitekter åker ofta till Amsterdam enbart för att hitta inspiration. Vid kanalerna kan du titta på galna husbåtar med knasig utstyrsel och utmed gatorna kommer svarta cyklar susande förbi så fort du tittar upp.

Vad gör man i Amsterdam?

Ja, vad gör man egentligen i Amsterdam? Svaret på den frågan är så omfattande att det ryms 1 miljon ord eller mer för att beskriva det. Här ger vi dig i alla fall tips på de främsta sevärdheterna.

Till minne av Anne Frank

”Anne Franks dagbok” som beskrev helvetet för en judisk ung flicka under andra världskriget, är författad i ett hus i Amsterdam, numera kallat Anne Franks Huis. Byggnaden var familjen Franks gömställe under ett antal år och platsen hon skrev den berömda boken på. Huset finns på Prinsengracht 263.

Ut och njut i Vondelpark

Är du i Amsterdam på våren eller sommaren, så är en picknick med vänner i Vondelpark det ultimata helgnöjet. I parken finns ett antal små sjöar, vägar som du kan jogga eller åka inlines på, grönt gräs att sträcka ut dig i och små kaféer med ett utsökt urval. Under sommaren hålls det ofta gratiskonserter i parken.

Besök van Gogh-muséet

En av Nederländernas i särklass störste konstnär, om än lite tokig, var Vincent van Gogh. Till hans minne finns det stora van Gogh-muséet på Museumplein 6 med den allra största samlingen med hans tavlor. Här finns även några av hans brev.

Spana på läckerbitar på City Beach

Vem vill inte se Amsterdam i den avklädda versionen under sommaren? På den konstgjorda stadsstranden City Beach lapar Amsterdam-borna sol i bikini, badbrallor eller topless. Spana på, bara…

Fråga på…

Är du osäker på något kan du vända dig till de flesta på gatan genom att antingen tala engelska, franska eller spanska, eftersom Amsterdam är så mångkulturell. Annars finns såklart turistinformationen på Amsterdams Centraal Station.

Ta dig hit och runt

Till Amsterdam går det direktflyg från Stockholm, Göteborg samt Linköpings flygplats. Från de två sistnämnda flyger KLM, Nederländernas eget flygbolag. Du kan annars flyga med SAS, Norwegian eller ta en flygstol med någon av de större researrangörerna. Flygplatsen har bra förbindelser med staden och du kan både ta tåget, flygbussen, en taxi eller boka en hyrbil där. Vi rekommenderar förbokning på flygtransfer.nu. Tänk på att taxi kan bli extremt dyrt i Amsterdam, så undvik det om du har en stram budget att hålla dig till.

Ta även en kanalbåtstur och hör mer om Amsterdams historia och varför staden ser ut som den gör med sina kringelikrok-kanaler.

En roundtrip i självaste Amsterdam görs enklast till fots, med buss eller med tunnelbanan och spårvagnsnätet. Staden är uppbyggd på zonsystemet och det blir alltså dyrare ju längre ut från centrum du ska. Vill du emellertid vara riktigt ”amsterdamsk” ska du hyra en cykel och ta dig runt i varenda zon utan krångel och stämplingar av biljetter.

Biljetter för kollektivtrafiken

Köp en Strippenkarten (biljettkuponger) som du stämplar. Första zonen samt resor inom varje enskild zon kräver 2 biljettenheter och kostar 1,60 EUR. För varje ytterligare zon lägger du till en biljettenhet. Du kan även köpa dygnskort för 6,30 EUR. Veckokort kostar 10, 60 EUR.

Oändliga shoppingmöjligheter

Amsterdam är verkligen en shoppingstad och fördelen är att det finns shopping i alla prisklasser. Mest känd är staden för sina många vintagebutiker som både säljer mode och inredning och allt däremellan. Det görs ibland svenska reportage i inredningsprogram från just Amsterdam, dit man åker för inspiration. Elsa Billgren är t.ex ett stort fan av staden. Negen Straatjes/Spiegelkwartier och Jordaan är två köptokiga distrikt där du verkligen kan fynda och få syn på allt mellan himmel och jord. Butikerna är små och mycket familjära och…unika i sitt slag.

Glöm inte att köpa med dig träskor från Amsterdams souvenirbutiker. Nederländerna är beröma för sin stora tillverkning.

Marknader

Amsterdam-borna älskar sina marknader. På Albert Cuyp Market och på Singelcanal ligger två kända marknader. Den ena (Albert Cuyp Market) rymmer kläder, mat, tyger, skor, smycken och hantverk vid Albert Cuypstraat. Det mesta är mycket billigt. Marknaden är stadens största och  öppen måndag-lördag från kl 9:00-17:00.

Den andra (Blomenmarkt) är till för blomsterälskare. Marknaden är öppen varje dag och säljer mängder av blomsorter, buketter, arrangemang osv.