Ta sig runt

Ta sig runt

Som turister tackar vi gudarna för att Nederländerna är lika stort till ytan som Småland. Invånarna själva kanske ständigt kliar sig i huvudet för att komma underfund med hur landet ska räcka till åt alla, men som turist är det positivt att man har allt inpå knuten. Att ta sig runt är därför en barnlek och kollektivtrafiken och förbindelserna med grannländerna är mycket goda. Även flygförbindelserna inrikes fungerar perfekt och går snabbt som attan. Landet är för övrigt platt som en pannkaka, vilket bådar gott för cyklister som vill trampa sig fram genom landskapet.

Kollektivtrafiken

Standarden på både tåg och bussar är mycket bra i Nederländerna. Från Amsterdam går Thalys-tåget direkt till Paris, om man har lust att göra en avstickare. Tågstationerna runt om i landet är annars mycket bra underhållna och många tycker om att ta tåget enbart för att titta på den fina naturen som susar förbi. Du kan ta både snabbtåg, intercitytåg och lokala pendeltåg. Tågen mellan storstäderna brukar i regel avgå minst en gång i timmen, och stoppen är alltid i centrum så att man slipper gå en längre väg.

Ska du åka kortare sträckor, rekommenderas du att ta buss. I Nederländerna är bussarna bekväma och utrustade med luftkonditionering. Vill du komma fram fort kan du ta snabbussar eller, som man också kan kalla dem, Interliners, utan stopp mellan orterna.

I städer som Amsterdam och Haag finns också spårvagnar. Ibland länkas de samman med tunnelbanan.

Taxi

Tänk på att taxi i Nederländerna kan vara mycket dyrt. I Amsterdam kan startpriset vara hela 7 EUR och gör du en lång tur, får du en saftig nota.

Hyra bil

Vägnätet i Nederländerna är i mycket gott skick och det finns många bensinmackar och rastplatser utmed vägarna för den som vill ha en bensträckare. Hyra bil kan du göra på flygplatserna eller inne i städerna vid tågstationer eller på platser med mycket liv och rörelse. Med en hyrbil kan du göra många utflykter och t.ex åka till Gouda, Keukenhof eller ned till den belgiska gränsen och den underbara staden Antwerpen.

Cykla i Nederländerna

Att hyra cykel när du är i Nederländerna är nästan ett måste. Städer och landsbygd är fulla av turister och lokala invånare som tar sig fram på sadeln. Du får uppleva den fantastiska naturen utan att bli alltför trött, eftersom det finns få branta backar i landet. Cykeluthyrning finns i städerna och uthyrningsfirmorna är så många att det är svårt att räkna dem.

Hop on / hop off och bedöm för er själva

I Amsterdam går det att både göra sightseeing på båtar och bussar. Startpris från ca 15 EUR med buss. Du kan även köpa kombinationsturer. Nederländerna kan även erbjuda hop on / hop of-turer i andra delar av landet, som en heldasgutflykt.

Prisnivåer

Prisnivåerna på enkelbiljetter i lokaltrafiken ligger runt motsvarande 24 SEK. Även månadskort på tunnelbana och liknande kostar i princip nästan lika mycket som i Stockholm. För att göra det enkelt för dig, så kan man säga att de nederländska prisnivåerna på transporter håller samma nivå som de svenska.

Säkerhet

Det är förhållandevis säkert att färdas i Nederländerna, även som ensam kvinna. Var dock alltid uppmärksam och utmana inte ödet. Skulle du bli utsatt för brott ska du givetvis direkt kontakta polisen och du kan även nå ”Slachtofferhulp Nederland”, brottsofferjouren på 0900-0101. Dit kan du även vända dig om du bevittnar ett brott. Ett tips är att undvika centralstationerna nattetid. Tåget mellan Shiphols-flygplatsen och Amsterdam brukar också drabbas av ficktjuvar.