Haag

Haag

Haag eller Den Haag är den egentliga huvudstaden i Nederländerna där den nederländska regeringen sitter och där även EU-domstolen har sitt säte. Haag är således en mycket politisk stad med en egen identitet och kan vara mycket intressant att se som turist. Bara för att den är förknippad med domstolar och tribunaler, politiker och folk i kostym, så betyder det dock inte att Haag är fri från charm. Mängder av trevliga ölbarer drar upp stämningen ordentligt på kvällarna, muséerna visar upp landets bästa konstnärer, och några av Nederländernas bästa restauranger är belägna i Haag.

Se och göra i Haag

Haag har många sevärdheter och många av dem härrör konsten. Det finns flera stora muséer i staden, som visar utställningar och samlingar av de allra största nederländska och holländska konstnärerna. Gå t.ex in på Mauritshuis och se ”Flickan med pärlörhänge” målad av Johannes Vermeer. Faktum är att Haags muséer nästan har fått mer uppståndelse än Amsterdams, rent allmänt.

Escher Museum Haag

Escher Museum har många konstsamlingar i sin ägo, men den största är den som grafikern M. C. Escher står för. Muséet ligger inhyst i ett vackert palats (Lange Voorhout Palace). Om du tycker om grafiska tryck, litografier och träsniderier, så ska du komma hit.

Kolla in vrålåken på Louwman Museum

Louwman Museum sägs vara det finaste bilmuséet i världen. Gå in och se om du håller med eller om du har någon bättre jämförelse.

En storstad är ingen storstad utan en park – promenera runt i Westbroekpark

Lägg dig i en solstol i Westbroekpark och läs en god bok eller promenera runt i grönskan om våren och sommaren eller se höstlöven falla på hösten. Parken är Haags egen lunga.

Ingen Haag-vistelse är komplett utan domstolar och regeringar

Låt oss vara ärliga för en stund; du har nog inte kommit till Haag och vill slippa regeringsbyggnaderna och domstolen som är så omtalade. Det första steget att ta är till het Plein som är stadens stora torg där flera viktiga byggnader ligger, men även stadens bästa restaurangutbud. Gå sedan bort mot Fredspalatset på Carnegieplein som inhyser den kända Internationella domstolen. Knalla vidare till Oude Waalsdorperweg och den Internationella Brottsmålsdomstolen. Det kan också vara intressant att gå förbi Eisenhowerlaan 73 och titta på Europol; den europeiska polismyndigheten.

Åk till den lilla kurorten Kijkduin i sydväst

Alldeles vid stranden och belägen sydväst om Haag ligger kurorten Kijkduin. Hit kommer främst lokalbefolkningen, så om du vill lära känna äkta Haag-bor och samtidigt koppla av i vackra omgivningar, är Kijkduin ett perfekt alternativ.

Ta sig hit, ta sig runt

Från Sverige kan du flyga till Amsterdam direkt med exempelvis SAS, KLM och Norwegian från Stockholm, Göteborg och Linköping. Köpenhamn har också direkta anslutningar. Rotterdams flygplats är närmare till Haag, men förbindelserna är faktiskt mycket bättre från Amsterdam-Shiphols. Om du kommer resande från Paris med Thalys-tåget, kan du stiga av i Haag.

Ta dig runt i Haag med lokalbussar, spårvagn eller cykel, alternativt till fots. Järnvägsnätet är bra och även under expansion, och ska göra förbindelserna till Rotterdam och andra orter bättre.

Vill du hyra bil (biluthyrningsfirmor finns på flera ställen i centrum), ska du veta att Haag har mycket bra vägförbindelser med flera stora motorvägar som tar dig direkt till olika städer, och även till Belgien och Antwerpen som verkligen borde ses om du har tid och möjlighet.

Shopping

Haag har många eleganta shoppinggator och dyra märkesbutiker men även en hel del unika affärer. Gå till Hulshoff Design Center där många nyare och kreativa designerkollektioner samlas. Vid het Plein som anses vara Haags hjärta och där många historiska byggnader ligger, finns även många butiker av det lite dyrare slaget. Slå sightseeing och köpbegär i en smäll. De Wagenstraat är annars Haags viktigaste shoppinggata med både prisvärda och lite dyrare produkter.