Eindhoven

Eindhoven

Eindhoven som ligger i södra delen av Nederländerna, är perfekt för kompisgäng eller familjer att åka till. Missförstå oss inte, Eindhoven välkomnar naturligtvis ensamresenärer eller förälskade par också, men det är ändå lite roligare att dela äventyret med så många som möjligt, för staden har något för alla smaker.

Att se och att göra i Eindhoven

Eindhoven är full av smågator, söt arkitektur och underjordiska kanaler och är egentligen en lite märklig stad på många sätt. Men utan den egenskapen skulle inte staden ha den karaktär den har. Det tackar vi för!

Friluftsmuséet

Eindhovens Openlucht Museum är verkligen en sevärdhet och här bedrivs också mycket aktivitet på helger på grund av de många lajvare som klär sig som järnåldersmänniskor och springer runt. I Friluftsmuséet hittar du utställningar från järnåldern, gamla smedjor, värdshus som tagna ur fornminnet och möjligheten att själv sätta sig till bords och avnjuta en kall öl i ett mycket gammalt keramikkrus och känna sig som en mjöddrickande viking.

Åk båt på Binnendieze

Eindhoven har en del underjordiska kanaler, sammanlänkade med floden Binnendieze. I Eindhoven kan du boka båtturer och ta dig igenom dessa. Lite läskigt kan det tyckas, men en udda upplevelse att dela med sina vänner.

Heja på PSV Eindhoven

Fotboll är stort i Nederländerna och i Eindhoven är det PVS Eindhoven som är fotbollsklubben man hejar på. Var med du också och köp biljetter till en match. Biljetter finns att tillgå på www.psv.nl. Matcherna spelas på hemmastadion Philips Stadion.

Charmen i den Bosch

Ta en dag att bara strosa omkring i det underbart charmiga grannstaden den Bosch där du verkligen får uppleva nederländsk arkitektur i sitt esse. Här ligger även ett känt konstmuseum – Jheronimus Bosch Art Center.

Ta dig hit och ta dig runt

Eindhovens flygplats (EIN) ligger endast 8 km och 15 minuter från staden. Den är landets näst största, trots att Rotterdam stad räknas som Nederländernas andra största stad. Man kunde därför trott att flygplatsen i Rotterdam skulle få samma status, men icke.

Från flygplatsen i Eindhoven går bussar (linje 400 och 4001) in till stadens centrum, samt tåg. Det finns också direkta förbindelser med Amsterdam och Utrecht.  Från Sverige kan du flyga direkt till Eindhoven från Stockholm-Skavsta med Ryanair och det nederländska lågprisbolaget Transavia.

Så tar du dig runt

Åk båt på floden Binnendieze, hyr en cykel och se Eindhoven på två hjul, gå tills benen inte längre bär dig, eller ta de många lokalbussarna. Detta är de bästa sätten att ta sig runt på. De flesta väljer trots allt att hyra en cykel. Suus Bike Shop både säljer och hyr ut cyklar i olika utföranden.

Om du vill hyra bil på flygplatsen kan du ta motorväg A2 som även tar dig till Utrecht, Maastricht och Amsterdam. Motorvägen ligger precis i anslutning till terminalen och är lätt att nå med bra skyltning.

Shopping i Eindhoven

Tro det eller ej, men Eindhoven är faktiskt något av en shoppingmetropol. Gå till De Bergen och spana in de mest hänförande designbutikerna för både inredning, mode och accessoarer samt konst. Ta också en ”förbisläntrare” i Heuvel-gallerian för ett stort utbud av lite av varje. Ett av de bästa distrikten heter annars Kleine Berg där du hittar genuina bokhandlar, modebutiker och skojig design inom alla möjliga områden.

Mitt inne i city ligger en mycket liten, men proppfull gatustump av ovanliga designermärken, vintagebutiker och annat kul. Butiken Doortje Originals är t.ex värt ett besök. Gatan, om man nu kan kalla det en gata, heter Smalle Haven.