Shopping

Shopping

Det är inte bara London och Paris som är synonyma med storartad shopping. I Nederländerna finns det tusentals saker att fylla din väska till bredden med. Vintagekläder, ostar, choklad, träskor och inte minst blommor, om de nu inte vissnar på vägen hem. Hur som helst är det lätt att hamna i shoppingens både ha- och ahabegär när du hamnat på nederländsk mark.

Landets bästa shoppingdistrikt

I Rotterdam ska du gå upp och ner på Pannekoeksstraat om du vill ha modeplagg till fyndpriser. Här ligger nämligen ett av Nederländernas bästa vintageområden. Bege dig till kvarteret Jordaan i Amsterdam och Straatjes/Spiegelkwartier för att ännu mer stilla shoppinghumöret med originella butiker. I Eindhoven har du hittat till ”shopaholics paradise” om du befinner dig på De Bergen.

I alla de nederländska städerna finns också många mat- och blommarknader. Nederländerna odlar många blommor och inte minst tulpaner. Även om du kanske inte vill köpa med dig alltför mycket blomster hem av oro för att de dör på vägen, så bör du ändå gå till blomstermarknaderna för att söka inspiration till hemmet eller för andra tillfällen. Kanske till ett bröllop…

Kort sagt, det är inte en sparsmakad shopping det bjuds på i Nederländerna. I stora som små städer kan både fashionistas och fönstershoppare tappa andan. Utbudet är till sin fördel också mycket unikt, oavsett vad du letar efter. Var därför beredd på att komma hem med mer än du planerat.

Saker att ta med hem

Nederländerna är känt för mycket – bland annat ostar, keramik och träskor. Fyll din shoppingväska med allt möjligt!

Träskor

Förutom blommor och blad, vintagekläder och skor, så bör du (även om de egentligen inte kommer till någon större användning) köpa med dig ett par handgjorda träskor från Nederländerna. Träskotillverkning är stort och har så varit under lång tid. Skorna är dessutom inte så moderniserade i formen som många nyare träskor, utan ser verkligen ut som om de suttit på någons fötter i filmer som ”Utvandrarna” eller liknande. Dock kan du hitta nederländska träskor med massor av roliga och färgglada motiv, även om formen fortfarande är lite ”robust”. Många väljer att hänga upp träskorna på väggen hemma som en prydnad i sommarstugan, alternativt ha flera par för gäster vid sommargrillningen i trädgården att klampa omkring i. Apropå klampa – nederländska träskor heter just…Klompen. Nu vet du det också!

Träskor hittar du i många souvenirbutiker i storstäderna.

Väldoftande ostar

I matväg får du bara inte glömma bort att köpa dig ett antal ostar som tillverkas just i Nederländerna. Gouda och Edamer är välkända ostnamn, men också Leiden och Bleu de Wolvega är en del av den urgamla ostkulturen som faktiskt funnits i landet sedan 400-talet. Missa heller inte att smaka på den underbara organiska fårosten innehållandes glasört.

Ostbutiker finns i överflöd i Nederländerna.

Porslin och keramik från Delft

Om du tycker om vitt porslin med blått handmålat, gammaldags mönster och detaljer, ska du köpa något som heter delftware och tillverkas i staden Delft. Porslinet finns dock i souvenirbutiker i hela landet men det är just i Delft som det kan vara extra roligt att göra inköpen i. Det finns också klockor, smycken och kannor m.m. i delftware.