Bra att veta om Nederländerna

Bra att veta om Nederländerna

Nederländerna är ett av Europas och världens mest besökta länder och därför kan det vara bra att få lite fakta om olika saker så att du inte står handfallen på plats. I vår Bra-att-veta manual får du med dig praktiska tips och information. Läs mer om exempelvis larmnummer, klimat och åldersgränser.

Språk

Det talas nederländska i Nederländerna, men landet har också en del dialekter eller andra språk som flamländska nedåt Belgien, och frisiska. Dock är det mycket vanligt att höra engelska, spanska och franska i landet. Då befolkningen är mycket uppblandad och består av många olika nationaliteter, så är Nederländerna ett av de länder i Europa där flerspråkighet är ett faktum.

Landskod

Den nederländska landskoden är +31.

Klimat & genomsnittstemperaturer

Nederländernas tempererade klimat kännetecknas av svala somrar och relativt milda vintrar där det kan falla en del snö. Kort sagt är klimatet nästan detsamma som Englands. Var beredd på nederbörd och fuktighet året runt samt en del blåst som kommer in från sydväst. En årlig genomsnittstemperatur i landet ligger runt 9 grader i de flesta nederländska städer. På sommaren stiger temperaturen till ca 20 grader i genomsnitt. Klimatet är dock mycket gynnsamt för jordbruket och alla blommor som landet förknippas med.

Vill du ha lite varmare klimat kan du åka till någon av Nederländernas kolonier i Västindien, såsom Aruba, Curacao och liknande. Där får du kristallblått vatten och sol året om.

Tidsskillnad

Nederländerna har samma tidszon som Sverige.

Eluttag

Nederländernas eluttag är desamma som Sverige, det vill säga 220/230 volt av typ C. Du behöver inte medta någon eladapter.

Valuta

Du betalar med Euro i Nederländerna. Det går vanligen att betala med de vanliga kreditkorten överallt och bankomater finns utspridda lite varstans i städerna, på flygplatserna och dylikt.

Åldersgränser

Vid försäljning av spritdrycker, vin och öl råder numera en gemensam 18-årsgräns. Förr kunde 16-åringar köpa vin och öl, men sedan 2012 har Nederländerna höjt den gränsen till 18 år.

Hyrbilsfirmor kräver att man är 21 år eller mer för att hyra bil i Nederländerna.

Larmnummer

Man använder samma larmnummer till både polis, brandkår och ambulans i Nederländerna. Numret är 112.

Den nederländska attityden

I Nederländerna har man generellt en mycket öppen attityd mot både turister och olika folkslag och dess traditioner. Det är lagligt att röka cannabis inne på vissa coffeeshops och i Red Light District är prostitution, sexbutiker och sexmuséer helt normalt. Bi, gay, hetero, hbtq spelar ingen roll i Nederländerna, Överallt finns det barer och gemensamma platser där folk med liknande intressen och sexuell dragning kan sammanstråla. Det finns till och med ”sexskolor” där exempelvis oskulder som har svårt att träffa en partner, kan öva upp sina färdigheter med en ”lärare” och komma över sin stress angående sex.

Denna liberala syn som finns i landet ska dock inte tas för given allt för mycket. Visa respekt när du fotograferar okända människor och var artig mot folk. Då blir du naturligt ett med folket!

Du måste även lägga på minnet att det enbart är lättare droger som accepteras. Tyngre droger som heroin och kokain är olagliga och straffas.

Ett land inom EU

Eftersom Nederländerna är ett EU-land så reser du in utan visum, endast ett giltigt pass eller nationellt ID-kort måste visas upp. Det övriga regelverket som gäller inom EU, gäller således också i Nederländerna.