Mat och dryck

Mat och dryck

Maten i Nederländerna är främst formad av landets jordbruk och fiske. Det nederländska köket är smaskigt men ganska mättande, bestående av många ostar, stuvningar och korvsorter. Landet är också känt för sin ”kakaoframställningsproduktion”.

När du sitter till bords i Nederländerna kommer du att märka att maten faktiskt är ganska lik den svenska. Ärtsoppa, matjesill, stuvningar och ostar som Gouda och Edamer (som du säkert gärna lägger på frukostmackan hemma), är alla exempel på vanlig mat i Nederländerna.

Nederländska maträtter

Kanske du höjer på ögonbrynen när du hör talas om att det finns typiska nederländska rätter. Du kanske är mer van att höra Heineken och Gouda-ost när det talas om holländsk mat. Men där har du fel, för Nederländerna har lyckats knåpa ihop en hel del egna rätter. De kan förvisso vara ganska stampiga och tunga i magen, men de är goda och smakrika!

  • Ärtsoppa och kikärtssoppa – rör om i magen men mycket vanliga middagsmåltider eller förrätter.
  • Hutspot – grönsaksstuvning med lök, potatis och morötter, tillsammans med långkokt kött.
  • Boerenkoolstamppot – grönkål, potatis, korv och senapssås.
  • Mjölkpudding till efterrätt är vanligt, likaså sötad yoghurt i alla varianter.

Påläggen är viktiga i Nederländerna

I Nederländerna älskar man sina smörgåspålägg. De består av olika ostar och korvsorter men det finns också mycket söta pålägg som sylter och jordnötssmör, strössel och marmelader.

Drycker

Café au lait är det vanligaste kaffet som holländare beställer. På nederländska heter det ”koffie verkeerd”. På hösten lapar man gärna i sig varm choklad och hör och häpna – varm lemonad (Kwast). Man är också stolt över sina ölsorter Heineken och Grolsch.

Chokladen och den nederländska processen

På 1800-talet utvecklades en ny maskin som skulle ta chokladtillverkning till nya höjder. Man lyckades producera kakaopulver på ett sätt som sedan härledde till den fasta chokladen och den så omåttligt älskade chokladkakan. Processen spred sig vidare och fick genomslagskraft i hela världen. Nederländerna räknas dock fortfarande som den främste ”kakaomalarproducenten” i världen.

Restaurangkultur

Visst går man ofta ut och äter i Nederländerna, men det är också mycket vanligt att gå till ett ölhak och dricka öl, alternativt sätta sig på ett café och ta en kopp kaffe eller en te. Det ska dock till att nämnas att detta lilla land har 105 stjärnor i Michelinguiden, allt som allt.

Alltfler blir vegetarianer i Nederländerna. Drygt 22% uppger att de är vegetarianer på deltid, medan 5 % är det hela tiden. Med detta har även fler och fler vegetariska restauranger öppnat upp.

Gatumaten i Nederländerna – en finare fast food

Det är vanligt med olika sorters snabbmat i Nederländerna och inte minst i Amsterdam. Men tro inte att det bara är fet och stabbigt kött eller kletigt potatispulver uppblandat med vatten. Nej, i Nederländerna är även ”fastfoodare” finsmakare, och det gör att du lätt kan få tag på nyflådd sill med hackad lök och gurka, ”frikandeler” och god köttragu m.m. Man har också utvecklat sina egna versioner av den engelska fish’n chips, men ofta i bättre kvalitet. Eftersom landet omfamnar mångkultur, har också indiska, arabiska och asiatiska snabbmatsinfluenser rotat sig i den nederländska snabbmatskulturen.

Middagstider – Aan de tafel!

Middagen i Nederländerna serveras redan kl. 18:00 och en bit framåt. Det är med andra ord ganska likt Sveriges middagstider, även om vanorna håller på att luckras upp. Den nederländska middagen är förhållandevis enkel och består ofta av grönsaker i form av någon soppa eller stuvning, bönor, potatis och bröd (med ost givetvis). Man äter också mycket rödbetor och kål.

I hela Nederländerna är kaffesuget enormt, hela dagen. Man dricker kaffe eller te lite när som helst, men de stora kaffetidpunkterna (koffietijd) inträffar på förmiddagen mellan 10 och 11 och på kvällen runt 19-snåret. Till kaffet serveras en liten kaka eller tårtbit.

Prisnivåer

Prisnivåerna på restaurangbesök i Nederländerna är ungefär desamma som i Sverige. En huvudrätt på en restaurang i mellanprisklass brukar kosta 10-20 EUR. Lägg gärna dricks om du är nöjd, men den behöver emellertid inte vara så hög. 5-10% räcker.