Rotterdam

Rotterdam

Många resenärer har övertygats om att besöka Rotterdam, speciellt sedan Lonely Planet utsett staden som en av världens hetaste för några år sedan. Det som en gång var gamla arbetarkvarter har nu förvandlats till ett kreativt konstnärstillhåll där nya designtalanger föds, ny mat skapas och nya tankesätt uppstår.

Rotterdam är Nederländernas andra största stad och har tuffat till sig rejält. Den är annars känd för sina stora hamnar, floden Maas och Erasmus-universitetet. Staden är mycket cykelvänlig, har ett mycket bra kulinariskt utbud och spännande arkitektur.

Måsten i Rotterdam

I Rotterdam kommer du ständigt överraskas med allt vad staden har att erbjuda. Den gemensamma nämnaren för det mesta är att man tänkt utanför boxen. Vi berättar mer…

Kubhuset

Gå till Rotterdams eget ”Lustiga huset” på Overblaak 70 där du finner ett designprojekt i världsklass. Huset ser ut som om det vore hämtat ur en Picasso-tavla och på insidan kan du se möblerade rum ur ett helt nytt perspektiv. Kubhuset är således ett slags museum som är skapat av arkitekten Piet Bloms. Underligt men både roligt och coolt.

Häng med det hippa folket på Station Hofplein

I en gammal avdankad tåghangar har man inrättat världens trevligaste samlingsplats. Här finns trendiga kaféer, restauranger med unikt urval på menyn, småbutiker och en allmänt mysig stämning. Själva arkitekturen är inte fy skam den heller.

Tropicana och svampar i Rotterswam

Vi har tidigare nämnt att Rotterdamborna är påhittiga människor och här följer ännu ett bevis på det. I den gamla simhallen med tropiskt tema som den en gång var, samsas nu ett antal verksamheter som butiker och restauranger. Här kan du gå med vänner för att hänga eller för att äta den godaste frukosten på restaurang Picknick.

I Tropicanas undre värld, det vill säga källaren, växer det svampar i stora lass. Man tar hit olika sorters skräp som kaffesump och liknande och låter olika sorters svampar växa till sig. Dessa svampar formar inte bara vackra formationer utan säljes också till närliggande restauranger. Miljövänligt, påhittigt och gott!

Ta sig hit och runt

Rotterdams egen flygplats Rotterdam-Den Haag är visserligen ganska stor, men från Sverige föredrar de flesta ändå att flyga direkt till Amsterdam med SAS, Norwegian eller KLM och ta tåg eller buss därifrån. Vissa hyr även en bil och kör sitt eget race, så att säga. Det går inga direktflyg från Sverige till Rotterdam, men transportförbindelserna fungerar bra från Amsterdam, och det kan ju även vara spännande att ta sig en titt på huvudstaden när du ändå är i Nederländerna.

En enkelbiljett per person med tåg, kostar 16,10 EUR från Shiphols-flygplatsen in till Rotterdam. Skulle du emellertid välja att flyga till Rotterdams flygplats med ett anslutande flyg från Sverige, finns bra tågförbindelser in till Rotterdam Centraal (tågstationen).

I Rotterdam älskar man att cykla så mycket att cykeluthyrningsfirmorna även anordnar dagsutflykter i grupp. Du kan t.ex välja att ta dig runt i ett gäng för att upptäcka de bästa restaurangerna och matbutikerna med guide, alternativt välja ett annat tema som visar upp staden från sin bästa sida.

För den som vill ligga på latsidan finns lokalbussar och tunnelbana att ta.

Shopping

Nederländarna har verkligen bra shoppingmöjligheter när det gäller vintage, och Rotterdam vill inte vara sämre. På Pannekoekstraat som betyder Pannkaksgatan, ligger vintagebutikerna på rad med små kaféer som tittar fram emellanåt. Här kan du spendera en hel eftermiddag.

Beroende på vad du vill handla med dig hem, har Rotterdam olika ställen med tusentals produkter i olika utföranden, smaker och/eller prisklasser. Ta en tur till den trendiga matmarknaden Markthal som hålls inomhus i en spektakulär saluhall. Här ryms hela 150 matstånd och därtill ett flertal restauranger och matbutiker. Det finns även lägenheter här för den som är intresserad. Det mest hänförande sitter dock i taket. Ett stort konstverk gjort av färgstarka plattor som skänker glädje åt besökarna.