Sevärdheter & utflykter

Sevärdheter & utflykter

Det lilla landet Nederländerna har mycket för en turist att utforska och att man har lyckats klämma in allt på denna minimala yta är en gåta. Men så är i alla fall fallet, och det finns hur mycket spännande som helst att göra, upptäcka och se. Varje stad har givetvis sin specifika karaktär och sina sevärdheter, om vilka du kan läsa på respektive reseguide.

Men i allmänhet då? Vad bara ”måste” man göra om man är i Nederländerna?

Åk till Nederländernas äldsta stad Utrecht

Med goda förbindelser från t.ex Amsterdam och Eindhoven, är Utrecht ett viktigt besöksmål. Utrecht är den äldsta staden i landet och bidrar med ett kryddigt kulturellt och historiskt utbud av byggnader och kyrkor, smala gränder och landets störta universitet. Besök Domotoren med det fantastiska kyrktornet och den vackra klostergården. Ta också del av Netherlands Film Festival som årligen hålls i Utrecht under tidig höst.

Undgå inte de många väderkvarnarna

Överallt i Nederländerna kommer du att se de snurrande väderkvarnarna som blivit ett landmärke, eller många sådana om man ska vara korrekt. I byn Kinderdijk som ligger nära Rotterdam, finns 19 unika väderkvarnar som daterar ända från medeltiden och bakåt. Byn har därmed blivit en turistattraktion av rang och fått en plats på UNESCO:s världssarvslista. 2-7 september hålls det en liten ljusshow som visar hur väderkvarnarna ser ut i natten, upplysta. Romantiskt, eller hur?

”Med en enkel tulipan…”

Det finns knappt en tom plätt i Nederländerna och finns det det så kan du vara säker på att den är fylld av tulpaner. Den allra bästa sevärdheten och destinationen om du vill se tulpaner, är i Keukenhof, inte långt från Amsterdam i den lilla staden Lisse. Den räknas som den största blomsterparken i världen och sägs också vara Europas egen trädgård. Fin titel som gör nederländarna stolta. I anslutning till parken och inne i staden kan du även köpa konst och tavlor från konstnärer som avbildat de fina blommorna. Med andra ord, det är inte svartvitt i Lisse utan ett hav av färger och goda dofter.

Gå i Rembrandts fotspår i Leiden

I den lilla staden Leiden föddes en gång i tiden, en av de mest fantastiska mästarna världen har skådat – Rembrandt. Hans födelsehus på Weddesteeg 27 finns fortfarande kvar och det finns även en ateljé i Amsterdam dit du kan åka, där Rembrandt verkade under sina år som konstnär.

Bara 40 km från Amsterdam och lätt att nå med hyrbil eller buss och tåg, gör Leiden till ett mecka för konstälskare. I övrigt är Leiden känt för sitt universitet och sina små kanaler. Stämningen här är en mix av modernitet och konservatism, vilket gör ett besök till en intressant erfarenhet.

Cykla, rid och vandra i Biesbosch nationalpark

Biesbosh är ett deltaområde med många mötande floder, älvar och åar, som ligger på gränsen av de båda provinserna Zuid Holland och Nord Brabant. Egentligen är Biesbosch resultatet av en översvämning på 1400-talet och numera en del av Nederländerna som ligger under vatten, eller i alla fall delvis. Naturområdet här är frodigt och vackert och passar perfekt för en ridtur, vandringar och cykelturer. Många paddlar även kajak på vattnen, och till och med en och annan liten segelbåt tittar förbi. I nationalparken finns också många djur som bäver och olika sjöfåglar.